Free French and Moland!

Kari Hilde Frenchs Blog

Et nytt år- blir det et frihetens år?

Julefeiringen til Joshua og Tjostolv ble bedre enn forventet. Strømmen holdt og dermed hadde de elektrisitet for viften, kokeplaten osv. De laget seg julegrøt, leste juleevangeliet og fikk hørt noe juleprogram på BBC radio før BBC ble overdøvet av andre radiokanaler. Den britiske konsulen var der rett før jul med antibiotika til Tjostolv og kom tilbake den 28.desember for å sjekke hvordan alt var. Tjostolv er nå ok. Dette er den 4. julen de sitter i fengsel og UD virker som de har kjørt seg helt fast. Blir det ny regjering til høsten kan det muligens føre til nye måter å prøve å løse saken på.

Vi ønsker å takke alle dere som har støttet Joshua og Tjostolv og oss familiene på mange ulike måter i året som gikk også. Når noe skjer er det lett å være engasjert over kort tid. Men når noe varer over lang tid som i denne Kongosaken er det ikke like lett å fortsette å engasjere seg og vi takker alle støttespillere som har vært så trofaste i mer enn tre og et halvt år. Vi får håpe at 2013 kan bli et frihetens år for de to nordmennene. Og vi ønsker våre lesere over hele landet et GODT nytt år, og håper at hvis du skulle stå i en vanskelig situasjon så må den få sin gode løsning.

Ndolo er FNs mønsterfengsel i Kongo renovert med penger fra Nederland. Her er en av de mange triste fortellingene fra dette såkalte mønsterfengselet. Joshua fortalte dette til meg for en stund siden. Vi sender gjerne aviser/blad/utskrifter nedover når noen reiser og kan ta dem med seg. Tjostolv får bl.a Tvedestrandsposten. Når avisen er lest fra ende til annen får kongoleserne den. De klipper blant annet ut bilder og henger dem på veggen. Straffecella ved siden av Joshuas og Tjostolvs celle er nå omgjort til sykecelle. Der ble en gammel fange lagt for å dø. Kongolesere må ikke dø alene. Fordi det er knyttet en del frykt til åndeverdenen ved dødsfall så holdt alle seg unna, men man hengte i stedet opp bilder fra Tvedestrandposten som skulle symbolisere at han ikke var alene. (Det tillegges noe magi i dette også). Noen medisinsk oppfølging fikk han ikke. Joshua og Tjostolv har ikke klinikken sin mer og blir også stengt inne på sin celle klokken 16. 00 om ettermiddagen. En natt døde den syke fangen. Da han ble funnet neste morgen var allerede diverse kryp fra fengselet i full gang med å spise ansiktet. Døde noen om natten i Kisangani var det gjerne rottene som gjorde sine stygge innhugg. Joshua har over tid fortalt meg noen fæle historier fra fengselet, men de prøver også å ”spare” oss litt for noen av dem. Dette er ikke noen hyggelig historie å avslutte dette året med i bloggen min, men det er dessverre en del av virkeligheten i store deler av fengselsverdenen mange steder på jordkloden. Så min oppfordring for det nye året er å ikke glemme fangene, verken her i Norge eller andre steder.

Kari Hilde French, 31.desember 2012

Powered  by Bayens ICT

© Beskyttet av Lov om Åndsverk