Free French and Moland!

Kari Hilde Frenchs Blog

Dødsdommene og Amnesty

Kari Hilde:

 

Etter min uke i Kinshasa hvor jeg traff mange fremtredende personer inkludert statsminister og riksadvokaten skrev jeg en rapport til UD og utenriksminister Barth Eide. Jeg har også skrevet et brev til utenriksministeren hvor jeg anmoder ham om å følge opp enkelte ting fra mine møter i Kongo, samt bedt om et møte med ham sammen med vår advokat Graasvold. Jeg har også sendt en mail til Konsulærseksjonen på UD og bedt om et møte.

 

Mens jeg venter på svar kan jeg jo skrive litt om dødsdommer. Joshua og Tjostolv sitter med til sammen 11 dødsdommer. Tjostolv har i tillegg en livstidsdom. Se og Hør skriver riktignok at det er slutt på å fullbyrde dødsstraff i Kongo og at dommen er omgjort til livsvarig fengsel, men dette stemmer ikke. Kongo har ikke avskaffet dødsstraffen, men har for tiden et moratorium på dødsstraffen. Det vil si folk som sitter med dødsdommer får henrettelsen utsatt. Bare i år har vi flere eksempler på hvordan land som har hatt moratorium på dødsdommer eller som ikke har gjennomført noen henrettelser over en tid gjenopptar henrettelsene på dødsdømte fanger. Et eksempel er Gambia i Afrika. På 27 år hadde de ikke hatt noen henrettelser, men plutselig ble dødsdømte fanger henrettet fra og med 2012. Andre land er India og Japan. Pakistan som hadde et moratorium på dødsdommer har ikke vedtatt noe nytt moratorium nå da det gamle gikk ut i juni, så der venter flere hundre dødsdømte fanger på å bli henrettet. Det er ingen ting som tilsier at dødsdømte fanger i Kongo ikke kan bli henrettet en dag i fremtiden selv om den siste offisielle henrettelsen fant sted for ti år siden. Det er heller ikke innført moratorium på idømmelse av dødsstraff i Kongo. Sri Lanka og Zimbabwe har ansatt statlige bødler. Iran og Saudi-Arabia har trappet opp bruken av dødsstraff etter Den arabiske våren i følge International Amnesty.

 

Amnesty International har siden 1970-tallet arbeidet veldig aktivt for å avskaffe dødsstraff. I løpet av sommeren 2013 har de vært på mange festivaler over hele Norges land for å fortelle hva folk kan gjøre i denne sammenhengen. De kommer også med noen eksempler på mennesker som i dag sitter med dødsdom:

Sakineh Mohammadi Ashtiani er dømt til døden for utroskap i Iran. Redd henne fra steiningsdøden!

Chiou Ho-shun er Taiwans lengstsittende fange på "death row" i Taiwan - hjelp oss stanse henrettelsen! 

Reggie Clemons har tilbrakt 20 år av livet sitt i fengsel, det finnes ingen fysiske bevis mot ham - stans henrettelsen!

Siti Rupa manglet juridisk representasjon under rettsaken som endte med dødsdom - stans henrettelsen av Siti! 

Li Yan ble utsatt for omfattende misbruk av sin eks-mann. Nå er hun dømt til døden for drap. Hjelp oss stanse henrettelsen av Li Yan!

 

Tiltross for at Amnesty International i så mange år har arbeidet mot dødsstraff for folk over hele verden og til tross for at både Knut Moland og jeg har kontaktet dem (jeg gjorde det i 2009) så har de ikke en eneste gang hevet stemmen sin for de to unge norske borgerne. Er ikke Josh og Tjostolvs menneskerettigheter like viktige som de er for alle de andre personene Amnesty prøver å hjelpe?

 

Kari Hilde French, 16. august 2013

Powered  by Bayens ICT

© Beskyttet av Lov om Åndsverk