Free French and Moland!

Kari Hilde Frenchs Blog

En verdig Joshua

Vi har hatt mange krevende dager. Dommen og domsbegrunnelsen som falt på onsdag 19. februar var  en påkjenning å høre på. Retten hadde systematisk valgt bort det meste eller alt som sto i de norske rapportene som f.eks de fra Kripos. Jeg har fremdeles ikke forstått hvordan Joshua skulle ha tatt livet av Tjostolv og "bevisene" retten la vekt på er ikke bevis i det hele tatt etter vestlig rettsoppfattelse. Vi forsto jo fort hvilken retning det gikk, men håpet jo i det lengste på et under likevel. Det er ikke ofte jeg skjelver i knærne, men da domsavsigelsen kom måtte jeg sette meg ned. Jeg var skjult bak kongolesiske journalister og fotografer akkurat da og fikk reist meg igjen helt på slutten. Vi ventet fra morgenen av (de av oss som tar hensyn til klokken) og måtte vente lenge, for retten ble ikke satt før 13.40 om jeg husker rett. Jeg fikk truffet Joshua kort før rettssaken. Etter rettssaken fikk jeg ca. 3 minutter med ham. Vi hadde blitt informert fra flere kilder på forhånd om at Joshua ville bli dømt for drap på Tjostolv. Rettssaken har vært helt forferdelig. En slik en mengde av verbale overgrep har jeg aldri vært borte i før. Det var særlig aktor som skrek ut de forferdeligste ting og en rekke løgner, men heller ikke dommeren var snau innimellom.Aktor skrek bl.a ut en dag at Joshua var en fare for verdensfreden.

 

 

Joshua var verdig og tålmodig gjennom alle rettsdagene og det i seg selv var en utrolig prestasjon.Han forsvarte og beskyttet til og med fangevokteren som måtte vitne. Joshua har blitt utsatt for et enormt justismord. Det samme skjedde i Kisangani i saken mot ham og Tjostolv. Og der kunne det gå enda mer voldsomt for seg. En gang ble de til og med kidnappet rett etter at en rettsdag var over og tatt til “garasjefengselet” hvor de med bajonetter og slag ble forsøkt tvunget inn i en celle med voldelige kriminelle for å få en omgang.

Da jeg fikk gå for å se Joshua de tre minuttene jeg fikk med ham, ble jeg stoppet av både fangevoktere og fanger som fortalte meg hvor lei seg de var. Jeg har blitt fortalt at alle vet at han er uskyldig. En liten trøst i all urettferdigheten.

Hadde flere intervjuer med britisk media. Independent kommer visstnok med en større sak nå snart. Hadde 8 intervjuer med media onsdag kveld og torsdag. Og hadde ikke mobilen sviktet ville det blitt mer. Graasvold og Eide hadde mange intervjuer også.

Joshua får ikke den behandlingen han trenger. I går forsøkte man å få inn en av de norske legene, men til ingen nytte. En fengselskamerat som snakker godt engelsk hjalp meg med oversettelse til fransk da jeg prøvde å snakke med fengselsdirektøren, og mens vi var der fikk han ordnet med at Joshua fikk flyttet inn i en celle igjen – en 12-mannscelle, men han har nå hvertfall ligget i en seng sist natt. Soningsforholdene som har blitt verre og verre har blitt tatt opp med fengselsledelsen flere ganger.

 

Kari Hilde French, 22. februar 2014

Powered  by Bayens ICT

© Beskyttet av Lov om Åndsverk