Free French and Moland!

Kari Hilde Frenchs Blog

Lady Alice og Bonobo-primater

På siste blog skrev jeg om de fire nordmennene some er gravlagt i nærheten av nasjonalmuseet (etnografisk museum) her i Kinshasa. En venn av meg som har arbeidet i riksantikvaren har prøvd å finne ut mer om disse fire. Berg var det ikke noe problem med. Han døde av en form for bakteriell hudsykdom. To vet vi ikke noe mer om. En er antagelig i slekt med Sjørstrøms i Laksevåg. Jeg dro tilbake til gravplassen for å se nøyere på gravene. Hadde på meg joggesko og godt med Eurax for det var veldig overgrodd på gravplassen. Kompresjonsstrømpene jeg må bruke beskytter faktisk godt mot bitt fra insekter for de er så tykke. Gravene ligger i terrasser oppover noe av åsen og området er inngjerdet på skikkelig vis. Kun to graver hadde navn. De tilhørte en svenske og det jeg tror må ha vært en belgier (misjonær). Resten av gravene var så ødelagte og tæret av været og elde at det ikke fantes noe skrift mer, eller korsene var ødelagte og veltet eller borte i jorden. På museet spurte jeg etter båten Lady Alice som var oppkalt etter Stanleys forlovede, for jeg hadde lest at båten skulle være på museet. Det var den ikke. Men en av de ansatte ved museet sa at Alice var nede ved et havneområde like ved. Mannen var villig til å ta meg dit mot betaling. I dette området var det en del gamle og rustne elvebåter og jeg ble vist en båt som het AIA (mest sannsynlig etter International African Association fra Leopolds tid) og fra 1881. Det var med andre ord ikke Alice, men en båt som var bygget på samme måten som de Stanley brukte. Dette var båter av stål som var satt sammen i deler. Båtene kunne dermed tas fra hverandre og bæres forbi strykene som begynner rett nedenfor museet i Kinshasa.

 

Ellers har jeg vært en tur utenfor Kinshasa (sørvestover) og sett på utryddningstruede primater som holder til i et vernet område. Arten kalles Bonobo og er visstnok en slektning av sjimpansen og finnes bare i Kongo. Ettersom de ikke kan svømme har de sitt oppholdsområde mellom Kongoelven i nord og Kasaielven i sør omtrent i midten av Kongo. Ivrige bonobovenner redder så mange av disse apene som de kan fra å bli solgt og spist og på dette vernede området utenfor Kinshasa finner man også apekattunger hvis mødre er drept av krypskyttere. I samme område finnes en kunstig innsjø. For å komme dit måtte vi kjøre på en smal vei gjennom jungelen i ca. 3 kilometer. Overalt var det god bambus, men jeg ser ikke at noen bruker bambus her, verken til hus eller noe annet. I India bruker man bambus til veldig mye forskjellig og man kan bygge hele hus av det. Det er et godt materiale.  

Ellers går dagene. Det er “kaldetid” og ofte overskyet og såpass kaldt at det er godt med en liten jakke om morgen og kveld. Flere i Ndolo har fått amnesty, men venter på å bli sluppet ut.

Andre er satt fri allerede.

Joshua er bedre og bedre.

 

Kari Hilde, 29. juni 2014

Powered  by Bayens ICT

© Beskyttet av Lov om Åndsverk